Kinderopvangorganisaties starten proeftuin creativiteit

Acht kinderopvangorganisaties in Groningen onderzoeken diverse aspecten van creativiteit en cultuur.


Kinderen zijn van nature creatief en nieuwsgierig. En kinderopvangorganisaties zijn een ideale omgeving om die creativiteit te stimuleren. In een nieuw initiatief van K&C onderzoeken verschillende kinderopvangorganisaties met culturele partners hoe zij creativiteit en cultuur kunnen integreren in hun activiteiten. Het uiteindelijke doel is om de creatieve ontwikkeling van kinderen te vergroten. 

“Het hart van deze aanpak ligt bij de pedagogische medewerkers”, zegt coördinator Geke Slagman van Stichting Kunst & Cultuur. “Pedagogisch medewerkers zijn de sleutel in het versterken van de creativiteit in zowel voor- als buitenschoolse opvang.”

In de provincie Groningen onderzoeken acht kinderopvangorganisaties de komende maanden welke werkwijze het beste bij hun situatie past. Ze onderzoeken diverse aspecten van creativiteit en cultuur. Eén organisatie onderzoekt hoe ze de samenwerking tussen de kinderen kan vergroten door middel van muziek. Een andere organisatie kijkt hoe ze het doe-lokaal kunnen omtoveren tot een inspirerende, onderzoekende omgeving. En weer een ander kijkt op welke wijze theater gebruikt kan worden om de zelfexpressie van kinderen te stimuleren.