Culturele safari VMBGO!

1000 vmbo'ers op culturele ontdekkingstocht


Duizend vmbo-leerlingen uit de stad en provincie Groningen gaan donderdag 7 en vrijdag 8 oktober op culturele safari. De jongeren volgen onder de titel VMBGO! workshops en bezoeken exposities bij culturele organisaties in de stad. Doel is de jongeren bekend te maken met de instellingen en hun creativiteit te stimuleren. VMBGO! wil vooral de drempel naar kunst, erfgoed en media verlagen.

Na een succesvolle pilot in oktober 2019 organiseert K&C deze culturele dag nu voor de tweede keer. Na het coronajaar is het eindelijk weer mogelijk om voor zoveel jongeren tegelijk een evenement te organiseren buiten de schoolmuren. VMBGO! wordt georganiseerd omdat een bezoek aan een museum of theater niet voor alle vmbo'ers vanzelfsprekend is. Enerzijds omdat ze er onbekend mee zijn en anderzijds omdat een bezoek soms onvoldoende aansluit op hun belevingswereld. De culturele instellingen bieden dan ook een speciaal programma voor de doelgroep.

De jongeren volgen bijvoorbeeld een workshop karakterdesign bij het Forum, krijgen een theatrale rondleiding door de Stadsschouwburg, gaan met spoken word aan de slag in het Noordelijk Scheepvaartmuseum of maken een ultrakort theaterstuk over hun rolmodellen bij Jonge Harten.

De scholieren zijn afkomstig van Kamerlingh Onnes en Leon van Gelder in Groningen, Terra Oldekerk, RSG Ter Apel en RSG De Borgen Grootegast en Leek. De culturele safari is onderdeel van het examenvak CKV, Culturele en Kunstzinnige Vorming. Door de activiteit op te nemen in het lesprogramma ervaren jongeren dat kunst en cultuur leuk en inspirerend zijn.

De deelnemende culturele organisaties zijn Forum Groningen, GRID, Groninger Museum, Jonge Harten, Kunstpunt Groningen, NNT, Club Guy & Roni, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Noorderlicht, Noordstaat, SPOT Groningen, Theater De Steeg en VRIJDAG. VMBGO! wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Groningen en de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen.\

Kijk voor meer informatie over het project op de website van K&C