Première 'Het mysterie van de Allersmaborg'

Leergemeenschap Wies op Wier - Ezinge


Op donderdagavond 2 juli ging ‘Het mysterie van de Allersmaborg’ in première. Een film over een geheimzinnige deur in de borg bij Ezinge. Met in een studio opgenomen liedjes, een regisseur, camera- en geluidsman, dronebeelden van de omgeving en de acteurs uit groep 8 van SWS Op Wier.

SWS Op Wier vormt samen met Museum Wierdenland de leergemeenschap ‘Wies op Wier'. Binnen deze leergemeenschap werken school en museum gezamenlijk aan identiteitsvorming van de leerlingen en museummedewerkers. Wie zijn zij? Waar komen ze vandaan? Welke rol speelt dorp en omgeving in hun leven? En waar zijn ze trots op? De leerlingen hebben hierover filosofische gesprekken gevoerd en een tentoonstelling gemaakt. Ook denkt de leerlingenraad mee over de inrichting van de educatieruimte in het museum en komt er een kaart en opdrachtenboekje voor alle leerlingen van de school.

Groep 8 bedacht aan het begin van het schooljaar samen met de juf om dit jaar geen afscheidsmusical te maken, maar een afscheidsfilm. Door Covid-19 en de gedeeltelijke sluiting van de scholen leek dit niet door te kunnen gaan. Maar het lukte toch! Tijdens de première met rode loper en limousine werd het eindresultaat gepresenteerd.

De film kan bovendien worden gebruikt om bezoekers van Museum Wierdenland en (toekomstige) leerlingen van SWS Op Wier op een speelse manier te leren over de omgeving en het dorp Ezinge. En na het zien van de film, zullen bezoekers en leerlingen wellicht nog trotser zijn op zichzelf en op de omgeving waar zij vandaan komen.

Meer weten over leergemeenschappen? Kijk dan hier op deze website.