Symposium Cultuureducatie: Tijd voor creativiteit

woensdag 8 april 2020 | Biotoop Haren


Jaarlijks organiseert K&C in Groningen als onderdeel van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit een gratis toegankelijk symposium over de kracht van cultuureducatie. Dit jaar vindt het symposium plaats op woensdag 8 april 2020 in de Biotoop in Haren. Leerkrachten, cultuurcoördinatoren, directies en cultuurprofessionals die werken in en rond het primair onderwijs in Groningen en Drenthe zijn van harte uitgenodigd. Tijdens het symposium belichten we verschillende manieren om creativiteit een onderbouwde en vooral praktische plek te geven in de klas.

Schrijfster en filosofe Joke Hermsen opent het symposium met een lezing over creativiteit, tijd en de rol van het onderwijs. Na deze opening staan er verschillende workshops over het vormgeven of verdiepen van creativiteit in het onderwijs op het programma. 

Wat is creativiteit? Welke aanpak kies je om leerlingen te helpen? Welke vaardigheden ontwikkel je bij een kind? Hoe kun je ruimte geven voor onderzoek, experimenten en talenten in projecten? Welke rol kunnen kunst, erfgoed en media spelen? Hoe maak je verbindingen met andere vakken en dat wat er leeft bij jouw leerlingen?

Lezing
Schrijfster en filosofe Joke Hermsen houdt een pleidooi voor creativiteit, bevlogen tijd en welke rol kunst en onderwijs daarin spelen. In haar lezing maken we kennis met Chronos als de lineaire, meetbare tijd, en waarom we Kairos als de god van 'het geschikte ogenblik' zijn vergeten. Joke verbindt deze aan begrippen als enthousiasme, inspiratie en bezieling.

Workshops
Deelnemers kunnen kiezen uit twee van de volgende workshops:

  1. Blik op creativiteit - Marieke Satter & Theisje van Dorsten
  2. Creativiteit: we maken d'r soep van – Mark Wester & Jeska Aasman
  3. Met een lijn uit wandelen gaan – Sabine Plamper
  4. Het pretlichtjesvirus – Aukje Dijkstra & Bouke van der Meulen
  5. Hoe word ik onderwijskunstenaar? – Anne Graswinckel
  6. Chillen met kunst – Linda Rosink
  7. Juf, wij weten niks... Meester, ik ben klaar! – Ineke Haakma & Linda Hendriks

Kijk voor een beschrijving van de workshops, het programma en het aanmeldformulier op de website van K&C. Aanmelden kan tot 31 maart 2020 of tot het symposium volgeboekt is.