Nieuws

Vijf miljoen extra voor Impuls Muziekonderwijs

Ruimte voor ongeveer 600 scholen Lees meer

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verhoogt het budget van de Impuls Muziekonderwijs van 5 miljoen naar 10 miljoen euro.
Dit betekent dat nog meer scholen financiële steun kunnen ontvangen om het muziekonderwijs op hun school te verbeteren. Door de verdubbeling van het  budget kan het Fonds voor Cultuurparticipatie in totaal ongeveer 600 scholen steunen!

Aanvragen

Aan de slag met muziek op jouw school? De subsidie kan nog aangevraagd worden tot 1 april 2018.

Impuls Muziekonderwijs
Meer en beter muziekonderwijs in Nederland. Met die missie begonnen het ministerie van OCW en het Fonds voor Cultuurparticipatie in 2015 met de Impuls Muziekonderwijs. Ondertussen zijn na drie rondes ruim 1300 scholen met behulp van de subsidie aan de slag gegaan met het verbeteren en verankeren van muziek op hun school. Dat zijn bijna 290.000 leerlingen die structureel op school muziek maken.

Cultuureducatie met Kwaliteit
Om de kwaliteit van het cultuuronderwijs op basisscholen te verbeteren werken scholen en culturele instellingen sinds 2013 samen aan het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit. De subsidieregeling Impuls muziekonderwijs is onderdeel van dit programma. De extra inspanning die de komende jaren voor het muziekonderwijs wordt geleverd biedt kansen om muziek, en in het verlengde daarvan ook andere kunstdisciplines een vaste plek te geven in het onderwijs.

74% CMK aanvragen gehonoreerd

Derde ronde Cultuureducatie met Kwaliteit Lees meer

Voor de derde ronde Cultuureducatie met Kwaliteit in Groningen hebben in totaal 65 scholen een subsidieaanvraag gedaan. Daarvan zijn er 47 aanvragen gehonoreerd.

Ook hebben 15 culturele ondernemers een aanvraag ingediend, waarvan er 9 zijn gehonoreerd.

Cultuureducatie met Kwaliteit
Dankzij de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen zijn er extra gelden beschikbaar voor cultuuronderwijs. Scholen kunnen dit besteden aan culturele activiteiten, materialen en deskundigheidsbevordering van leerkrachten.

Nieuwe ronde in juni
In juni kunnen er weer opnieuw aanvragen worden gedaan voor de periode van één jaar (2018-2019). Tegen die tijd vind je op de website www.cmkgroningen.nl meer informatie.

Hulp
Heeft jouw school hulp nodig bij het bedenken van een plan en het invullen van het formulier? Neem (kosteloos en vrijblijvend) contact met ons op. Mail naar: info@cmkgroningen.nl

nieuwsbrief CMK Groningen

Januari 2018 Lees meer

Klik hier voor de nieuwsbrief van januari 2018.

107 subsidieaanvragen Deskundigheid Muziek

Alle aanvragen gehonoreerd! Lees meer

107 Muziekaanbieders in Groningen hebben een subsidieaanvraag gedaan om beter muziekonderwijs te realiseren op de basisscholen in de provincie Groningen. 20 aanvragen komen uit de stad Groningen en 87 uit de provincie. Alle aanvragen zijn gehonoreerd.

Een overzicht per gemeente:

Bellingwedde5
Delfzijl4
Eemsmond12
Groningen20
Grootegast6
Haren1
Hoogezand-Sappemeer3
Leek4
Loppersum7
Marum2
Menterwolde6
Oldambt6
Slochteren6
Stadskanaal5
Ten Boer4
Veendam1
Vlagtwedde5
Winsum6
Zuidhorn4

 

Laatste kans voor muziekaanbieders:

Subsidieaanvraag kan tot 1 januari 2018 Lees meer

Muziekaanbieders in Groningen kunnen nog tót 1 januari 2018 subsidie aanvragen om beter muziekonderwijs te realiseren op basisscholen. De afgelopen maanden is er extra geld beschikbaar gesteld voor het verbeteren van de deskundigheid van leerkrachten in de provincie Groningen op het gebied van muziekonderwijs.

Organisaties en zzp’ers die een deskundigheidsaanbod hebben ontwikkeld voor basisscholen kunnen een beroep doen op deze regeling. De aanvraag moet vóór 1 januari 2018 worden gedaan door de aanbieder van de nascholing, die hiervoor een voucher indient met de namen en handtekening(en) van de deelnemende school/scholen.

De deskundigheidstraining kan bestaan uit:

1. Teamtraining op maat
Bijvoorbeeld rondom:
- klein instrumentarium
- implementatie muziekmethode
- zingen/liedrepertoire
- muziekles m.b.v. het digiboard

2. Coaching on the job
Lessen in de klas waarbij de leerkracht getraind wordt.

Voor ieder nascholingstraject is een budget van € 1.000,00 per school beschikbaar. Dit staat gelijk aan 20 uur (inclusief voorbereiding). Overschrijding van deze uren wordt niet vergoed.

Informatie: Truus Dolfing / 0592 - 336913.

 

 

75% CMK aanvragen gehonoreerd

71 Groningse basisscholen dienden een aanvraag voor de tweede ronde in Lees meer

Voor de tweede ronde van de subsidieaanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit hebben 71 Groningse basisscholen een aanvraag ingediend. 53 aanvragen zijn gehonoreerd!

Ook hebben 13 cultureel ondernemers in Groningen een aanvraag ingediend om producten of projecten te ontwikkelen voor het onderwijs. 11 aanvragen uit Groningen zijn gehonoreerd.

Aanvragen vóór 15 december
Heeft jouw school de subsidie nog niet aangevraagd of is de aanvraag afgewezen? De volgende deadline is verschoven naar 15 december 2017! Ook scholen die tot nu toe nog geen aanvraag hebben ingediend, kunnen nog deelnemen aan de regeling. Ga naar www.cmkgroningen.nl en druk op de knop ‘Ik ben een school’. Doe dat dan vóór 15 december via het format.

Neem gerust contact met ons op als je (kosteloos en vrijblijvend) hulp wilt bij het bedenken van een plan en het invullen van het formulier. Mail naar: info@cmkgroningen.nl

Nieuwe ICC-cursus start in februari 2018

Je kunt je nu aanmelden Lees meer

IICC cursus voorkantn het voorjaar van 2018 start een nieuwe ICC-cursus waar je je nu voor kunt aanmelden. De cursus interne cultuurcoördinator (ICC) biedt je praktische handvatten, vaardigheden en inhoudelijke kennis om cultuuronderwijs op jouw school optimaal vorm te geven, te stimuleren en te behouden. Daarnaast schrijf je tijdens de cursus een cultuurbeleidsplan, projectplan en/of plan van aanpak.

Data ICC-cursus
- 14 februari van 14:30-17:30 uur   
- 21 maart van 14:30-17:30 uur
- 16 mei van 14:30-17:30 uur
- 6 juni van 15:00-20:00 uur (inclusief catering)
- 4 juli van 14:30-17:30 uur
- 26 september (certificering)

Locatie
De cursus vindt plaats op wisselende inspirerende locaties in of rond Assen en de stad Groningen.

Aanmelden
Wil je ook een interne cultuurcoördinator worden? Meld je dan aan via de webshop.

Meer informatie?
Klik hier voor meer informatie over de cursus.

Méér Muziek in de Klas Groningen

Met een bezoek van Koningin Máxima Lees meer

Koningin Máxima was dinsdag 14 november in Groningen bij de ondertekening van het convenant Méér Muziek in de Klas Lokaal Groningen. Lokale (muziek)partijen garanderen in deze overeenkomst dat in 2020 ieder kind in de stad Groningen structureel muziekonderwijs krijgt.

Meer muziek in de klas - ondertekening convenant

De dag begon muzikaal op de scholen en eindigde tijdens een bijeenkomst met leerkrachten en leerlingen in De Oosterpoort in Groningen.

We kijken met foto’s terug en hieronder met een video:

Méér Muziek in de Klas Lokaal Groningen

Feestelijk muzikaal programma Lees meer

Meer Muziek in de Klas - bezoek HM MáximaDinsdag 14 november 2017 vindt de start plaats van het project Méér Muziek in de Klas Lokaal Groningen. Honderden kinderen, leerkrachten en andere genodigden nemen in De Oosterpoort in Groningen deel aan programma met muziek, optredens en presentaties. Ook Hare Majesteit Koningin Máxima is aanwezig.

In de ochtend zullen scholen in de stad Groningen een lied instuderen dat tijdens het middagprogramma in De Oosterpoort gezamenlijk wordt gezongen. Maar er staat nog veel meer op het programma.

14.45 uur​: Inloop 
15.00 uur​: Zaaldeuren gaan open
15.20 uur: ​Het lied ‘Samen’ wordt gezongen
16.05 uur: ​Hartelijk welkom aan Koningin Máxima
16.10 uur​: Optreden NNO en Percossa
16.25 uur​: Kinderlezing door Evert Bisschop Boele
16.35 uur​: Zingen van het lied ‘Samen’ voor Koningin Máxima
16.40 uur​: Ondertekening convenant 
16.50 uur: Muzikaal programma in de foyer
17.30 uur​: Afsluiting

Dat wordt een dag die de kinderen in elk geval niet snel zullen vergeten!

Netwerkbijeenkomst muziekdocenten

Ontmoet collega’s en wissel ideeën uit Lees meer

Muziekdocenten werken vaak solo op verschillende scholen en vliegen van de ene naar de andere locatie. Er is weinig tijd om met collega’s te praten. Daar wil K&C verandering in brengen! 

Onder het genot van soep en broodjes organiseert K&C een netwerkbijeenkomst voor muziekdocenten in de provincie Groningen en Drenthe die werkzaam zijn in het primair onderwijs. Tijdens de bijeenkomst kunnen muziekdocenten elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen en wellicht samenwerkingen aangaan. Van elkaar leren en weten waar we letterlijk en figuurlijk staan in de regio. Ook wordt er ingegaan op actuele ontwikkelingen binnen het werkveld.

De netwerkbijeenkomst vindt plaats op 22 november 2017 van 17.00 tot 19.00 uur in Het Paleis (Boterdiep 117-5 te Groningen).

Aanmelden kan door een mail te sturen naar: e.peters@kunstencultuur.nl

100.000 euro voor muziekaanbieders Groningen

Aanvragen kan nu. Lees meer

Goed nieuws voor het muziekonderwijs in Groningen. In november en december 2017 wordt extra geld beschikbaar gesteld aan muziekaanbieders om de deskundigheid van leerkrachten in de provincie Groningen op het gebied van muziekonderwijs te verbeteren.

Organisaties en zzp’ers die een deskundigheidsaanbod hebben ontwikkeld voor basisscholen kunnen een beroep doen op deze regeling.

De deskundigheidstraining kan bestaan uit:

 1. Teamtraining op maat 
  Bijvoorbeeld rondom:
  - klein instrumentarium
  - implementatie muziekmethode
  - zingen/liedrepertoire
  - muziekles m.b.v. het digiboard
 2. Coaching on the job
  Lessen in de klas waarbij de leerkracht getraind wordt.

Voor ieder nascholingstraject is een budget van € 1.000,00 per school beschikbaar. Dit staat gelijk aan 20 uur (inclusief voorbereiding). Overschrijding van deze uren wordt niet vergoed.

De aanvraag moet voor 1 januari 2018 worden gedaan door de aanbieder van de nascholing, die hiervoor een voucher indient met de namen en handtekening(en) van de deelnemende school/scholen.

Informatie: Truus Dolfing / 0592 - 336913.

Nieuwsbrief CMK Groningen

november 2017 Lees meer

Klik hier voor de nieuwsbrief van november 2017.

Nieuwsbrief CMK Groningen

september 2017 Lees meer

Klik hier voor de nieuwsbrief van september 2017.

Nieuwe ICC-cursus start op 27 september

Aanmelden is nog mogelijk Lees meer

Je kunt je nog aanmelden voor de nieuwe ICC-cursus in Groningen die op 27 september 2017 start. Acht bijeenkomsten op woensdagmiddag van 14.00-17.00 uur.

De cursus interne cultuurcoördinator (ICC) biedt praktische handvatten, vaardigheden en inhoudelijke kennis om cultuuronderwijs op jouw school optimaal vorm te geven, te stimuleren en te behouden.

Is er bij jou op school nog geen opgeleide ICC'er? Wil jij of een collega van je ook ICC'er worden?
Meld je dan aan.
Klik hier voor meer informatie over de cursus.

Nieuwe coördinator CMK

Andere contactpersoon, dezelfde contactgegevens Lees meer

De coördinatie van CMK Groningen wordt vanaf nu uitgevoerd door Bas Hendrickx. De formats voor het aanvragen van extra cultuurgelden komen bij Bas binnen en alle vragen die gesteld worden via info@cmkgroningen.nl worden beantwoord door hem.
Ook het telefoonnummer 050 – 7210803 blijft gelijk, maar Bas zal de telefoon opnemen.

Voor algemene vragen over invulling van bijvoorbeeld cultuurprogramma’s of deelname aan deskundigheidstrainingen zoals de ICC cursus en modules blijft Truus Dolfing als teamleider Onderwijs de aanspreekpersoon: truus@kcdr.nl

Magazine: twee jaar CMK Groningen

Ook online is het magazine te lezen Lees meer

Heb je onze krant al gezien? Vol trots presenteren wij het magazine '2 jaar Cultuureducatie met Kwaliteit'! Je kunt hem hier ook online bekijken. Wij hopen dat u dit met veel plezier leest en net als wij blij zijn dat steeds meer kinderen de kans krijgen hun creativiteit optimaal te kunnen ontwikkelen!

Tweede ronde CMK

Aanvragen indienen vóór 1 oktober 2017 Lees meer

Heeft jouw school de subsidie Cultuureducatie met Kwaliteit nog niet aangevraagd voor de periode 2017-2018? Dan kun je dat nog vóór 1 oktober 2017 doen via het format op deze website.

Op 1 juni 2017 sloot de inschrijving van de eerste ronde. De scholen die nog geen aanvraag hebben ingediend kunnen dat alsnog doen. Ook de scholen van wie de aanvraag in eerste instantie is afgewezen, kunnen voor 1 oktober een nieuwe of aangepaste aanvraag indienen.

Neem gerust contact met ons op als je (kosteloos en vrijblijvend) hulp wilt bij het bedenken van een plan en het invullen van het formulier. Onze adviseurs helpen graag: info@cmkgroningen.nl

Subsidieregeling opleiding Cultuurbegeleider

Nascholing leerkrachten primair onderwijs Lees meer

Het ministerie van OCW opent vanaf september 2017 een subsidieregeling voor de opleiding Cultuurbegeleider. De subsidie is bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs die zich verder willen specialiseren in cultuureducatie. De regeling heeft als doel om de bijscholing van leerkrachten op dit gebied gemakkelijk te maken, zodat de verankering van cultuureducatie in het onderwijs een stevige impuls krijgt.

In Groningen start de opleiding in september 2017 aan de Hanzehogeschool.
In januari 2018 start de opleiding aan de Katholieke PABO in Zwolle.

Subsidie

De subsidie dekt de opleidingskosten van de erkende post-HBO opleiding Cultuurbegeleider die door verschillende instellingen wordt gegeven.
Onder de opleidingskosten vallen cursusgeld tot een maximum van € 3.000, literatuur tot een maximum van € 175,-, reiskosten tot een maximum van € 300 en vervangingskosten voor ten hoogste 72 uur.
Voorwaarde is dat aanvragers de cursus intern cultuur coördinator succesvol hebben afgerond of taken uitvoeren op het gebied van cultuureducatie en door de opleiders na assessment worden aangenomen.

Aanvragen

De subsidie kan vanaf september bij DUO worden aangevraagd door zelfstandige leerkrachten of door de school als men ook aanspraak wil maken op vergoeding van de vervangingskosten. De regeling verschijnt in de zomer in de Staatscourant en geldt voor opleidingen die starten vanaf september 2017 en loopt van 2017 tot 2021.

Meer info op de website van het LKCA:
http://www.lkca.nl/primair-onderwijs/cultuurbegeleider#sthash.9NbuOfCX.WIPPWYCL.dpbs

Aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit

102 aanvragen in Groningen gehonoreerd! Lees meer

102 Groningse scholen voor primair onderwijs hebben voor 1 juni de subsidie Cultuureducatie met Kwaliteit aangevraagd. 60% van de aanvragen in Drenthe en 65% van de aanvragen in Groningen zijn gehonoreerd!

Ook hebben 12 cultureel ondernemers in Groningen een aanvraag ingediend om producten of projecten te ontwikkelen voor het onderwijs. 6 aanvragen uit Groningen zijn gehonoreerd.

Heeft jouw school de subsidie nog niet aangevraagd? Dan kun je dat vóór 1 oktober doen via het format.
Neem gerust contact met ons op als je (kosteloos en vrijblijvend) hulp wilt bij het bedenken van een plan en het invullen van het formulier. We helpen graag: info@cmkgroningen.nl

 

Terugblik Symposium 'Samenwerken'

‘JIJ presteert beter als WIJ centraal staat’ Lees meer

Woensdag 28 juni 2017 vond het symposium ‘Samenwerken’ plaats in de Biotoop in Haren. ‘Als je individueel succesvol wilt zijn, begin je met samenwerken’, gaf Gerard Kemkers ons mee. Een interessante presentatie, net als de workshops die werden gegeven door Jelte van der Kooi, Beja Koops, Kim van Steenwijk, Marleen Herbers en Annelies Bezuyen. De geslaagde ICC’ers kregen aan het eind van het symposium hun certificaat uitgereikt.

Voor een impressie, zie filmpje:

 

Bekijk voor foto’s onze facebookpagina Cultuuronderwijs Groningen.

Subsidieregeling opleiding Cultuurbegeleider PO

Voor leerkrachten die zich willen specialiseren in cultuureducatie Lees meer

Het ministerie van OCW opent vanaf september 2017 een subsidieregeling voor de opleiding Cultuurbegeleider. De subsidie is bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs die zich verder willen specialiseren in cultuureducatie.

Doel

De regeling heeft als doel om de bijscholing van leerkrachten op dit gebied gemakkelijk te maken, zodat de verankering van cultuureducatie in het onderwijs een stevige impuls krijgt.

Subsidieaanvraag

De subsidie kan vanaf september bij DUO worden aangevraagd door zelfstandige leerkrachten of door de school als men ook aanspraak wil maken op vergoeding van de vervangingskosten. De regeling verschijnt in de zomer in de Staatscourant en geldt voor opleidingen die starten vanaf februari 2018 en loopt tot 2021.

Subsidiebedrag

De subsidie dekt de opleidingskosten van de erkende post-HBO opleiding Cultuurbegeleider die door verschillende instellingen wordt gegeven. Onder de opleidingskosten vallen cursusgeld tot een maximum van € 3.000, literatuur tot een maximum van € 175,-, reiskosten tot een maximum van € 300 en vervangingskosten voor ten hoogste 72 uur. Voorwaarde is dat aanvragers de cursus intern cultuurcoördinator (icc) succesvol hebben afgerond of taken uitvoeren op het gebied van cultuureducatie en door de opleiders na assessment worden aangenomen.

Meer informatie over de opleiding op de website van het LKCA:
http://www.lkca.nl/primair-onderwijs/cultuurbegeleider#sthash.9NbuOfCX.dpbs

Symposium 'Samenwerken'

28 juni 2017 Lees meer

Uitnodiging Symposium SamenwerkenK&C en VRIJDAG organiseren op 28 juni 2017 een symposium voor ICC’ers, directies en bovenschools management in de Biotoop in Haren met als thema ‘Samenwerking’.

Eén van de sprekers is Gerard Kemkers. De voormalig schaatscoach en performancemanager zal op karakteristieke wijze over onderwerpen als talentontwikkeling, teambuilding en samenwerken vertellen. Ervaar het samenwerken tijdens de workshops en stel uw vragen of deel uw mening tijdens een interessante paneldiscussie. Een zeer inspirerende middag. Aan het einde van het programma nemen de nieuw opgeleide ICC-ers hun certificaat in ontvangst.

Praktische informatie

Datum: 28 juni 2017
Locatie: De Biotoop. Kerklaan 30 in Haren
Aanmelden: petra@kcdr.nl

Programma

12.00 uur – Lunch + inschrijven workshops*
13.00 uur – Welkom
13.15 uur – Presentatie: Gerard Kemkers
14.00 uur – Intermezzo
14.15 uur – Voorstellen workshopleiders en paneldiscussie
15.00 uur – PAUZE
15.30 uur – Workshops
16.30 uur – Uitreiking certificaten en een poëtische verrassing
17.00 uur – Afsluiting + borrel

*Informatie workshops

 • Jelte van der Kooi van ZieZ onderwijs – spreekt over “onderwijs dat meer is dan het overdragen van leerstof”.
 • Bea Koops van Cedin geeft een voorbeeld van de combi “Kunst en Techniek”.
 • Marleen Herbers van Biblionet vertelt over de taak van een cultuurcoach.
 • Annelies Bezuyen van COG Drenthe neemt u mee naar de samenwerking binnen de Integrale Kind Centra.

Nieuwsbrief CMK Groningen

Mei 2017 Lees meer

Klik hier om de nieuwsbrief te openen.

Succesvolle opening in Groningen!

Meer dan honderd mensen bezochten nieuwe vestiging van K&C Lees meer

Afgelopen vrijdag, 31 maart opende K&C haar nieuwe vestiging in Groningen! Meer dan honderd mensen kwamen langs voor de feestelijke middag, die werd geopend door de band Wat Aans.

Directeur Marieke Vegt nam het woord om iedereen te verwelkomen en om de nieuwe medewerkers in Groningen voor te stellen. Daarna mochten de gasten de verschillende werkruimtes bezoeken om kennis te maken met de werkzaamheden van K&C.
Gedeputeerde van Cultuur Fleur Gräper sloot de middag af.

Bekijk dit filmpje voor een sfeerimpressie:

Subsidie voor cultureel ondernemers

Bijeenkomst op 11 april 2017 Lees meer

Cultureel ondernemers in Groningen kunnen ook in de nieuwe Cultuureducatie met Kwaliteit periode (2017-2020) financiële ondersteuning krijgen voor de ontwikkeling van cultuureducatie projecten in het onderwijs.
Alle aanvragen moeten in samenwerking met een school of een aantal scholen worden ingediend.
De aanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie.

De toetsingscriteria die door de PAC (de Provinciale Advies Commissie) worden gehanteerd zijn te vinden op: https://www.cmkgroningen.nl/organisatie

Op 11 april wordt er een informatieavond voor cultureel ondernemers in Groningen (stad en provincie) georganiseerd waarop nader wordt ingegaan op de achtergronden van Cultuureducatie met Kwaliteit, de aanvraag en de eisen waaraan een aanvraag moet voldoen. Ook wordt er een aantal good practices getoond en lichten we onze plannen voor het ontwikkelen van Creatieve Partnerschappen nader toe.

Locatie : Het Paleis , Boterdiep 111 Groningen (ingang langs de Brasserie)
Tijd: 19.30 – 21.00 uur

We willen graag weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen en vragen u een mailtje te sturen naar info@cmkgroningen.nl.

 

CMK bijeenkomsten Groningen

Data CMK bijeenkomsten cultuurcoördinatoren in Groningen Lees meer

In maart en april vinden er bijeenkomsten plaats voor scholen in de provincie Groningen die geïnteresseerd zijn in de subsidieregeling productontwikkeling in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit. Hieronder een overzicht van de data voor scholen. De bijeenkomsten voor cultureel ondernemers worden z.s.m. bekend gemaakt.

Bijeenkomst Eemsmond
Datum: 4 april 2017
Tijd: 16.00 tot 17.00 uur
Locatie: SWS op Wier, Schoolstraat 28, Ezinge

Bijeenkomst Oldambt
Datum: 5 april 2017
Tijd: 13.00 tot 15.00 uur
Locatie: Kas bij de Wilgenborg in Blauwestad

Bijeenkomst Westerkwartier
Datum: 10 april 2017
Tijd: 16.00 – 17.00 uur
Locatie: Samenlevingsschool De Stapsteen, Oldenoert 23/1 Leek
Navigatieadres: Eweshein 1 in Leek

Bijeenkomst Groningen
Datum: 18 april 2017
Tijd: 15.00 tot 17.00 uur
Locatie: Dom Helder Camaraschool, Onnemaheerd 2, Groningen

Bijeenkomst DAL-gebied (Delfzijl, Appingedam, Loppersum)
Datum: 19 april 2017
Tijd & locatie: Wordt nader bekend gemaakt

Bijeenkomst Veendam en Pekela
Datum: 4 mei 2017
Tijd: 15.30 tot 16.45 uur
Locatie: DOEMUSEUM Veendam, Transportweg 5

Opgave via: info@cmkgroningen.nl

Als u niet aanwezig kunt zijn op een bijeenkomst in uw eigen plaats, kunt u ook kiezen voor een andere plaats.

K&C opent de deuren in Groningen

Feestelijk middagprogramma op vrijdag 31 maart 2017 Lees meer

Het Paleis Boterdiep GroningenHet is bijna zover! De deuren van het pand in Groningen waar K&C zich gaat vestigen openen op 31 maart 2017. Het belooft een feestelijke middag te worden.

Wil je K&C leren kennen en wil je ontdekken wat K&C gaat doen in Groningen op het gebied van cultuureducatie? Kom dan zeker langs! Rond 15:30 uur word je ontvangen met een hapje en drankje.


Programma

16.00 uur: De band ‘Wat Aans’ opent met het nummer ‘Trilploat’
16.10 uur: Welkomstwoord directeur K&C Marieke Vegt
16.20 uur: Voorstellen K&C medewerkers
16.30 uur: Ontdek wat K&C te bieden heeft in de verschillende werkruimtes
17.15 uur: Afsluiting door gedeputeerde Fleur Gräper

Aanmelden wordt op prijs gesteld: info@kcdr.nl

Uitnodiging kantoor Groningen

Evaluatie CMK Groningen gereed

Rapport EVI Lees meer

CMK Groningen Onderzoeksrapport EVI 2016Onlangs is het monitoring- en evaluatierapport Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen gepresenteerd.
Het onderzoek, uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen met behulp van het evaluatie-instrument EVI, brengt in beeld op welke manier het cultuuronderwijs zich op de Groningse scholen ontwikkelt. Het volledige rapport en een samenvatting van de resultaten vindt u hieronder.

Downloads

3 miljoen voor cultuuronderwijs Groningse scholen

Cultuureducatie met Kwaliteit Lees meer

Er is de komende jaren (2017-2020) 3 miljoen euro beschikbaar voor het cultuuronderwijs op de basisscholen in Groningen. Dit bedrag komt uit de rijksregeling Cultuureducatie met Kwaliteit van het Fonds voor Cultuurparticipatie, de provincie en de gemeente Groningen. Met het bedrag worden doorgaande leerlijnen dans, theater en bijvoorbeeld erfgoed op de scholen gerealiseerd en creatieve partnerschappen tussen scholen en cultuurinstellingen gestimuleerd.

Doel van Cultuureducatie met Kwaliteit is te zorgen dat alle leerlingen in Groningen tijdens hun basisschooltijd in aanraking komen met muziek, beeldende kunst, toneel en media, waardoor zij leren om hun creatieve vaardigheden te gebruiken. In Groningen 88% van de basisscholen bezig om kunst, cultuur en erfgoed vast onderdeel van het lesprogramma te maken.

Volgens Marieke Vegt, directeur van K&C, leren kinderen dankzij de aandacht die de scholen hebben voor cultuureducatie hun verbeeldingskracht, waarnemingsvermogen creativiteit en communicatieve vaardigheden ontwikkelen. Het zijn vaardigheden die in steeds meer vervolgopleidingen en beroepen gevraagd worden. Daar komt bij dat erfgoedonderwijs kinderen veel bewuster maakt van hun omgeving en de prachtige verhalen van het Groningse land.

"De komende jaren gaan we de deskundigheid van leerkrachten vergroten, zodat zij in staat zijn kunst en cultuur in te zetten bij andere vakken. Bij geschiedenis kun je zeer goed het lokale erfgoed betrekken, Engels leer je ook door in het Engels te zingen en bij taal kun je heel goed een gedicht schrijven".

En de creatieve partnerschappen? Volgens Marieke Vegt zijn dat meerjarige samenwerkingen tussen scholen en culturele instellingen om al die kunstlessen op een innoverende wijze te realiseren.

Nieuwsbrief CMK Groningen

Februari 2017 Lees meer

Klik hier om de nieuwsbrief van februari 2017 te openen.

Het Houten Huis

Een interview Lees meer

Jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis maakt beeldend muziektheater.
In hun voorstellingen komen pijn, humor en schoonheid samen.
Ze laten het publiek op een andere manier kijken naar zichzelf, de ander en de wereld om zich heen.
Het LKCA vroeg educatiemedewerker Karlijn Benthem naar de Groninger aanpak.

Lees verder ...

 

Basis voor Cultuureducatie met Kwaliteit

Handreiking Lees meer

Kunst en cultuur zijn onmisbaar voor de vorming van jonge mensen.
Een samenleving die kinderen en jongeren serieus neemt, zorgt daarom voor goede cultuureducatie (beeldende kunst, dans, drama en muziek, media, literatuur en erfgoed) voor álle leerlingen.

De handreiking 'Basis voor Cultuureducatie' beschrijft wat daarvoor nodig is en ondersteunt zo bestuurders en beleidsmakers om cultuureducatie te versterken. De handreiking is geschreven op verzoek van de minister van OCW en in samenspraak met vertegenwoordigers uit het onderwijs, de culturele sector en verschillende overheden.

Informatie

- Bekijk de uitgangspunten op de site van het LKCA.
- Download de handreiking Basis voor Cultuureducatie (PDF-bestand)

Cursus Cultuur op Maat voor cultuuraanbieders

Start 13 december; er is nog plek! Lees meer

13 december 2016 start de cursus Cultuur op Maat voor cultuuraanbieders!
Deelname wordt gefinancierd vanuit de regeling CMK Groningen en is kosteloos voor cultuuraanbieders.

De cursus Cultuur op Maat is bedoeld voor iedereen die werkzaam is of wil zijn op het gebied van cultuuronderwijs en die behoefte heeft aan meer ondersteuning bij inzicht in het onderwijs en de ontwikkeling van het eigen aanbod. Dit kunnen erfgoedinstellingen zijn, kunstinstellingen zoals bijvoorbeeld een muziekschool, een centrum voor de kunsten, galeries maar ook individuele kunstenaars, landschapsbeheerders en instellingen die speler zijn op het gebied van mediawijsheid.

Tijdens de cursus gaan de deelnemers op zoek naar de unieke meerwaarde die zij hebben voor het onderwijs en de ontwikkeling van kinderen. Ze kijken kritisch naar hun huidige aanbod en leren om niet puur vanuit hun eigen aanbod of product te denken, maar om aanbod te ontwikkelen dat in samenspraak met het onderwijs ontstaat. De doelgroep vormt het vertrekpunt voor de cursus. Centraal staat de vraag: hoe kan een culturele aanbieder bijdragen aan de culturele en creatieve ontwikkeling van kinderen vanuit haar unieke kwaliteiten of expertise?

In de cursus wordt aandacht besteed aan de competenties in het nieuwe leerplankader Kunstzinnige Oriëntatie en een doorlopende leerlijn. Bij de aanvraag productontwikkeling bij CMK is een omschrijving van een mogelijke horizontale of verticale leerlijn een voorwaarde. Dit is ook een onderdeel van de cursus.

Voorwaarden voor deelname
Aantoonbare onderwijservaring/ervaring met het verzorgen van onderwijsprojecten is wenselijk, maar geen vereiste.

Cursusduur
Er zijn vier bijeenkomsten (elk een middag) en deze zijn als volgt opgebouwd:

 • Bijeenkomst 1: Wat is jouw kracht en authenticiteit? Wat bied je nu aan?
 • Bijeenkomst 2: Wat is de vraag van kinderen, leerkrachten en scholen? Wat zijn de doelen voor cultuureducatie en hoe verhoudt jouw eigen aanbod zich daartoe?
 • Bijeenkomst 3: Hoe kan je eigen kracht koppelen aan de vraag van het onderwijs en komen tot authentieke en inspirerende cultuureducatie waarmee je (beter) bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen?
 • Bijeenkomst 4: We zijn te gast op een school! Hoe maak je zichtbaar hoe jouw aanbod zich verhoudt tot de kerndoelen en de competenties voor kunstzinnige oriëntatie? Hoe maak je afspraken met scholen en hoe kun je gezamenlijk een aanvraag voor Cultuureducatie Met Kwaliteit doen?

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van drie uur. De zelfstudie beslaat ca. 12 uur. De totale doorlooptijd van de cursus is 3 maanden. De cursisten ontvangen aan het begin van de cursus een map met cursusmateriaal.

Meer informatie? Stuur dan een mail naar cursusleiders: John Schreurs of Inger van Til

Nieuwsbrief CMK Groningen

November 2016 Lees meer

Klik hier om de nieuwsbrief van november 2016 te openen.

Nieuwsbrief CMK Groningen

September 2016 Lees meer

Klik hier om de nieuwsbrief van september 2016 te openen.

Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020

Publicatie Staatscourant Lees meer

Vrijdag 6 mei 2016 werd de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 gepubliceerd in de Staatscourant.
De regeling is het vervolg op de huidige regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2013-2016.
Hierbij wordt gefocust op een verdieping van wat in 2013-2016 is gerealiseerd op het gebied van cultuureducatie in het primair onderwijs én op het vergroten van het aantal deelnemende scholen.

De regeling geeft de inhoudelijke doelstellingen van Cultuureducatie met Kwaliteit weer, de financiële afspraken zijn nog niet in de regeling opgenomen. Alle provincies en gemeenten hebben tot de zomer de tijd om de intentieverklaring met OCW op te stellen en te ondertekenen. Vervolgens zullen uiterlijk in september 2016 de definitieve bedragen gepubliceerd worden, deze bedragen zijn leidend voor de aanvraag die bij het fonds kan worden ingediend.

De volledige subsidieregeling is nu te vinden op de site van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Direct naar de regeling

Donderdag 19 mei 2016 bij Vrijdag’

Informatie over EVI voor ICC-ers Lees meer

Op 19 mei 2016 is er een netwerkbijeenkomst  ‘Donderdag bij Vrijdag’ Walstraat 34 in Groningen, lokaal 16. Deze keer staat informatie over  ‘EVI’, een evaluatie-instrument voor scholen die een CMK aanvraag hebben ingediend, op het programma.

Eelco van Es, werkzaam bij de RUG, is mede-ontwikkelaar van EVI en presenteert dit nieuwe instrument.

Truus Dolfing, projectleider van CMK Groningen, is aanwezig om alle vragen die er zijn te beantwoorden.

Met EVI evalueer je het cultuuronderwijs op jouw school. EVI is geen controle-instrument, maar op de eerste plaats een hulpmiddel om je vorderingen in kaart te brengen. Alle scholen wiens CMK aanvraag gehonoreerd is zijn wel verplicht de EVI vragenlijst in juni 2016 in te vullen.
De vragen gaan over visie, beleid, deskundigheid, leerlijnen en samenwerking.

Ook ICC-ers , directies en geïnteresseerde leerkrachten vanuit de provincie Groningen zijn van harte welkom.

Agenda

15.15 - 15.30 uur: Inloop met koffie en thee
15.30 – 15.40 uur: Welkom en inleiding
15.40 – 16.40 uur: Presentatie EVI en gelegenheid tot vragen stellen
Afsluiting                               

De bijeenkomst vindt plaats in lokaal 16. Deelname is kosteloos.

Wel graag even aanmelden via de mail: suze.oudemunnink@bijvrijdag.nl 

 

Extra budget voor culturele ondernemers in 2016

Ontwikkelen van producten in samenwerking met de netwerken Lees meer

In 2016 wordt er extra geld beschikbaar gesteld voor de regio’s/netwerken om cultuureducatieve producten te laten ontwikkelen door één of meerdere aanbieders.

De voorwaarden voor ontwikkeling zijn beschreven bij “Productontwikkeling” met als toevoeging dat het product duurzaam inzetbaar moet zijn.

De aanvraag wordt gedaan door de aanbieder/ontwikkelaar op verzoek van (in dit geval) en onder regie van het gezamenlijke netwerk/regio. De aanvrager vermeld dit duidelijk in het Format.

Er moet een gedegen begroting worden bijgevoegd. Ook een eerder ontwikkeld project kan opnieuw worden ingediend als er wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

 • Er moet een duidelijke verandering zijn tot het “oude “model
 • Er moet een duidelijke verbetering ten opzichte van  de vorige uitvoering zijn aangebracht
 • Er is sprake van vernieuwing door bijvoorbeeld het inzetten van digitale middelen.

Het geld wordt aangevraagd voor ontwikkeling en het uitvoeren van een pilot. Het is extra budget, dus het aanvragen van €1.500,00 per ondernemer die niet via het netwerk verloopt, blijft gewoon bestaan.

De aanvragen worden door de PAC getoetst aan de criteria en zij adviseren vervolgens inzake de honorering. De termijnen voor indienen blijven 1 juni, 1 oktober en 1 december 2016.

Neem voor meer info contact op met de netwerkadviseurs van VRIJDAG- CULTUURCLICK : http://www.cultuurclickgroningen.nl/over-ons/medewerkers

Post-HBO- opleiding Cultuurbegeleider

Tegemoetkoming in studiekosten vanuit CMK Groningen Lees meer

Neem deel aan de post-hbo-opleiding Cultuurbegeleider, die op 28 september 2016 start aan de Hanzehogeschool in Groningen. De eerste acht ICC’ers die werkzaam zijn op een basisschool in de stad of de provincie Groningen ontvangen een tegemoetkoming van 2000 euro in de studiekosten.
Klik hier voor alle informatie.

Voor info: http://professionals.hanze.nl/alle-opleidingen/onderwijs/post-hbo-registeropleiding-cultuurbegeleider/

Aanmelden kan bij:
John Schreurs via 0595 44 44 45 / 06 4608 4108 / john.schreurs@cultuurclickgroningen.nl

€ 11,50 wordt 11,64

Verhoging gaat volgend schooljaar in Lees meer

Via de Prestatiebox Primair Onderwijs ontvangen scholen sinds 2012 jaarlijks een bedrag per leerling, waarvan een deel is bestemd voor cultuureducatie. 
In 2015 is de regeling vernieuwd. 

Voor het schooljaar 2016-2017 krijgen scholen een bedrag van € 11,64 per leerling voor cultuureducatie (dit was € 11,50 in schooljaar 2015-2016). 

Meer informatie op de site van het LKCA.

Budget Muziekimpuls verhoogd

450 aanvragen ingediend Lees meer

Vanwege de grote belangstelling van basisscholen voor de regeling Impuls Muziekonderwijs is het beschikbare budget verhoogd van 5 naar 6 miljoen euro.
Dit heeft het Fonds voor Cultuurparticipatie bekend gemaakt.

Veel scholen willen vanaf volgend jaar meer en beter muziekonderwijs geven. Er zijn eind maart 2016 al meer dan 450 aanvragen ingediend. Met het verhoogde budget kunnen naar verwachting circa 350 van de reeds ingediende aanvragen gehonoreerd worden.

De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld tot het subsidieplafond (het maximaal beschikbare budget) is bereikt. Scholen die dit jaar niet meer mee kunnen doen, kunnen vanaf 2 oktober 2016 een aanvraag indienen voor de tweede ronde van de Impuls muziekonderwijs. In 2017 opent de derde ronde.

Hoe kijken naar Kunst werkt !

Professor Erik Scherder laat in deze film zien dat kijken naar kunst de hersenen van kinderen in beweging zet. Lees meer

Kunstgebouw en Kunstbalie presenteren:

Doelstellingen in Beeld

Door Rijksuniversiteit Groningen. Lees meer

De verandering van koers binnen het programma Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen (2015) heeft een aantal gevolgen voor de uitvoering en evaluatie van CMK Groningen.
Om de resultaten van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen te kunnen meten heeft de Rijksuniversiteit Groningen een eerste document gemaakt als eerste stap in de evaluatie.

Het rapport is hier in te zien.

Scholen maken werk van cultuuronderwijs

80% van de scholen doet mee. Lees meer

KnipselDvhN_scholen_cultuuronderwijs_150px.jpgBasisscholen in Groningen hebben zich dit schooljaar in groten getale aangemeld voor de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. Maar liefst 80% van alle scholen heeft een bedrag ontvangen om cultuuronderwijs op hun school een impuls te geven.

Dit betekent dat 238 van de 298 basisscholen in de provincie Groningen meer aandacht aan kunst en cultuur kunnen geven dan voorheen. Van deze scholen bevinden zich 33 in de stad.

Lees hier het volledige persbericht.

Nieuwsbrief CMK Groningen

Editie februari 2016 Lees meer

Klik hier om de nieuwsbrief van februari 2016 te openen.

Nulmeting CMK

Resultaten beschikbaar. Lees meer

Eind 2015 heeft de rijksuniversiteit Groningen een 0-meting uitgevoerd en in kaart gebracht op welke wijze de scholen, die een gehonoreerde aanvraag hebben gedaan i.h.k.v. CMK Groningen, aandacht besteden aan cultuureducatie.
De zogenoemde nulmeting is belangrijk voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit in Groningen.

De resultaten van dit onderzoek zijn de vinden in het pdf-document.

 

Impuls Muziekonderwijs

Subsidieregeling Fonds voor Cultuurparticipatie Lees meer

Wilt u meer en beter muziekonderwijs op uw school, maar zoekt u nog financiële middelen? Met de subsidieregeling Impuls muziekonderwijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie kunnen scholen tot €20.000 subsidie aanvragen om te investeren in muziekonderwijs. Aanvragen kan ieder jaar tot 1 april voorafgaand aan het schooljaar waarin u start met uw project. De eerste scholen hebben inmiddels positief bericht gehad en gaan aan de slag. Doet uw school ook mee? Bekijk hoe het werkt in deze korte animatie en zorg dat u voor de deadline een aanvraag indient.

U kunt subsidie aanvragen wanneer u structureel muziekles gaat verzorgen, leerkrachten en muziekdocenten hiervoor gaat trainen en u verbinding maakt tussen het binnenschoolse muziekonderwijs en buitenschoolse aanbod van bijvoorbeeld een muziekschool, fanfare of poppodium.

Voor meer informatie:
- CultuurClick Groningen (prov.) / John Schreurs / 0595-444445 / john.schreurs@cultuurclickgroningen.nl - VRIJDAG Cultuureducatie (stad): Suze Oude Munnink / 050-3051477 / suze.oudemunnink@bijvrijdag.nl

CMK Bijeenkomst 20 januari 2016

Verslag. Lees meer

Op 20 januari 2016 vond een bijeenkomst plaats voor scholen en cultureel ondernemers in de provincie Groningen die geïnteresseerd zijn in de subsidieregeling productontwikkeling in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit. De bijeenkomst vond plaats in de Brederoschool Groningen.

a_Dsc_1351_225px.jpgb_Dsc_1331_225px.jpgc_Dsc_1366_225px.jpg

d_Dsc_1379_225px.jpge_Dsc_1391_225px.jpg

17 nieuwe ICC-ers opgeleid

Afsluiting ICC-groep 13. Lees meer

Op 13 januari was de feestelijke afsluiting van de icc-cursus 'groep 13'. De 17 kersverse cultuur coördinatoren uit stad en provincie Groningen gaan met voldoende bagage aan de slag met cultuuronderwijs op hun school. De ICC cursus werd gegeven door CultuurClick en VRIJDAG.

ICC groep 13 afsluiting

Nieuwsbrief CMK Groningen

Editie januari 2016 Lees meer

Klik hier om de nieuwsbrief van januari 2016 te openen.

Veel aanvragen 2e ronde CMK Groningen

Ook culturele ondernemers melden zich Lees meer

Voor de tweede ronde van de CMK Groningen hebben 104 scholen een aanvraag ingediend. 17 scholen, die in eerste instantie niet waren gehonoreerd, hebben een herziene aanvraag gedaan.

Er zijn 5 aanvragen van culturele ondernemers binnengekomen.

Feestelijke start Muziekimpuls Groningen

Odab Westerschool koploper in de provincie Lees meer

Odab Westerschool is als één van de eerste scholen in Nederland van start gegaan met de 'Regeling Impuls Muziekonderwijs'. Donderdag 10 september 2015 vond op Odab Westerschool de startbijeenkomst plaats.


Metegbertdoorveendam.nl maakte een mooie fotoreportage.
Deze impressie is via deze link te zien:

http://www.metegbertdoorveendam.nl/2015%20muziekproject%20%20westerschool.html

nieuws1a_Kmgp8022.jpg Nieuws1b_Kmgp7991.jpg Nieuws1c_Kmgp7987.jpg

Bovenstaande foto's: CultuurClick Groningen

Beleidsadviesgroep geformeerd

Zes leden adviseren over Plan van aanpak Lees meer

De leden zijn:

 • Nina Hiddema | Stadsschouwburg Stadskanaal
 • David Griethuizen | Het Houten Huis
 • John Wind | VCOG
 • Gerrit Rotman | Westerwijs
 • Margriet Platzer-Maarsingh | Fidarda
 • Kor Postumus | O2G2

Lees verder ...

€11,27 is nu €11,50

Verhoging budget. Lees meer

Er is weer extra budget voor cultuureducatie vrijgekomen. Het bedrag van €10,90 per leerling in de Prestatiebox Primair Onderwijs was vorig schooljaar al verhoogd naar €11,27 per leerling. Dit schooljaar is het bedrag, dat scholen dienen uit te geven aan cultuuronderwijs, verder verhoogd naar €11,50.  Staatscourant nr. 9263

Nieuwsbrief CMK Groningen

Editie september 2015 Lees meer

Klik hier om de nieuwsbrief van september te openen.

Westerschool mag impuls geven aan muziekonderwijs

Geef muziek vaste plek in onderwijsprogramma Lees meer

Basisschool ODAB Westerschool in Wildervank gaat als één van de eerste scholen in Nederland van start met de ‘Regeling Impuls Muziekonderwijs’. De regeling is door het ministerie van OCW in het leven geroepen om het vak muziek een vaste plek in het onderwijsprogramma te geven.

Het Fonds voor Cultuurparticipatie selecteerde uit de 12 provincies en de drie grote steden één school. De 15 scholen die geselecteerd zijn moeten als voorbeeld dienen voor andere scholen.

 

Twee nieuwe subsidieregelingen

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft twee nieuwe subsidieregelingen voor cultuuronderwijs geïntroduceerd. Lees meer

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft twee nieuwe subsidieregelingen voor cultuuronderwijs geïntroduceerd.

De regeling Impuls Muziekonderwijs geeft scholen de mogelijkheid om mensen voor de klas te trainen in het geven van muziekonderwijs door samen te werken met partijen uit het muziekveld, zoals muziekscholen, harmonieën, brassbands, fanfares, orkesten en poppodia. Vanaf 1 oktober 2015 kunnen scholen hiervoor een aanvraag indienen. Hier vindt u meer informatie over deze subsidie.

De nieuwe subsidieregeling Professionalisering Cultuuronderwijs PO geeft schoolbesturen de kans om cultuuronderwijs steviger te verankeren in het schoolcurriculum. De subsidiegelden kunnen worden ingezet  voor visieontwikkeling van besturen, het implementeren van deze visie en het professionaliseren van schoolleiders en leerkrachten. Een schoolbestuur kan met ten minste 5 locaties een aanvraag indienen voor 1 maart 2016. Hier vindt u meer informatie over deze regeling.

Beide subsidieregelingen komen ‘bovenop’ de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. Eventueel toegekend subsidiegeld komt dan ook ‘bovenop’ de gelden vanuit CMK Groningen.

Verslag werkconferentie CMK

Cultuureducatie: Laat zien wat ik kan! Lees meer

11 juni 2015 werd de landelijke Werkconferentie Cultuureducatie met Kwaliteit georganiseerd. Een verslag en diverse naslagwerken staan nu op de site van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Website: http://www.conferentie-fcp.nl/vorige-edities/

In december vindt de volgende werkconferentie plaats.

80% van de aanvragen gehonoreerd

CMK Groningen Lees meer

112 scholen voor primair onderwijs hebben voor 1 juni een aanvraag ingediend in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen.
80% van de aanvragen is gehonoreerd.

De scholen die nog geen aanvraag hebben ingediend kunnen dat alsnog voor 1 oktober doen.
Ook de scholen van wie de aanvraag in eerste instantie is afgewezen, kunnen voor 1 oktober een nieuwe of aangepaste aanvraag indienen.

Dankzij de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen is per leerling een extra budget van € 9,00 beschikbaar voor cultuuronderwijs. Deze extra gelden kunnen scholen besteden aan culturele activiteiten, materialen en deskundigheidsbevordering van leerkrachten.

Ook zes culturele ondernemers hebben voor 1 juni een aanvraag ingediend om producten of projecten te ontwikkelen voor het onderwijs. Drie aanvragen zijn door de Plan Adviescommissie gehonoreerd. Deze ondernemers ontvangen minimaal 1.500 euro om hun plannen samen met de scholen tot uitvoering te brengen.

Vooraankondiging

Start impuls muziekonderwijs. Lees meer

Basisschool ODAB Westerschool in Wildervank gaat als één van de eerste scholen in Nederland van start met de Regeling “ Impuls Muziekonderwijs” van het ministerie van OCW.

De school is speciaal geselecteerd om als vroege starter gebruik te maken van de regeling die in oktober 2015 wordt opengesteld voor andere scholen in de provincie Groningen.

De bedoeling van deze regeling is dat scholen de kennis en deskundigheid van de leerkrachten vergroten, structureel muziekles gaan verzorgen en verbindingen aangaan met lokale en regionale culturele instellingen zoals muziekscholen en harmonie- en fanfareorkesten.

Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd de startbijeenkomst bij te wonen:

Datum: 10 september 2015
Tijd: 13.30 - 15.00 uur
Locatie: ODAB Westerschool in Wildervank, Groen van Prinsterlaan 24 in Wildervank

Aanmelden bij: Truus Dolfing

Cultuureducatie met Kwaliteit

111 scholen van Groningse scholen doen een aanvraag. Lees meer

Alle scholen voor primair onderwijs in Groningen konden voor 1 juni een subsidieaanvraag indienen in het kader van de rijksregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2015-2017.
Dankzij deze regeling is per leerling een extra budget van € 9,00 beschikbaar voor cultuuronderwijs. Deze extra gelden kunnen scholen besteden aan culturele activiteiten, materialen en deskundigheidsbevordering van leerkrachten.

111 scholen hebben een subsidie aangevraagd voor de komende twee schooljaren. Vóór 10 juli ontvangen deze scholen bericht over hun aanvraag.

De scholen die nog geen aanvraag hebben ingediend kunnen alsnog voor 1 oktober 2015 een aanvraag indienen via het aangepaste format.

Bijeenkomst culturele ondernemers en instellingen goed bezocht

De informatiebijeenkomst voor culturele ondernemers en instellingen op 19 mei is bezocht door 60 personen. Lees meer

De aanwezigen kregen een toelichting op CMK Groningen, de kansen die de regeling biedt voor de culturele sector, de wijze van aanvragen en de beschikbare gelden.
Voor meer informatie over procedure en voorwaarden kijk hier: https://www.cmkgroningen.nl/home/culturele-instellingen

Eerste aanvragen van scholen en culturele ondernemers binnen

Begin mei zijn de eerste aanvragen geregistreerd in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen. Lees meer

Een aantal scholen, maar ook een cultureel ondernemer heeft een volledige aanvraag en beleidsplan opgestuurd die begin juni wordt voorgelegd aan de adviescommissie. Deze commissie geeft een advies of de aanvraag van de school of cultureel ondernemer gehonoreerd moet worden.

Alle aanvragen die voor 1 juni 2015 binnen zijn worden beoordeeld waarna begin juli 2015 de toekenning of afwijzing gecommuniceerd wordt aan de betreffende school of culturele ondernemer of culturele organisatie.

Samenwerkingsovereenkomst CMK Groningen 2015-2016

Overeenkomst getekend. Lees meer

Ondertekening samenwerkingscontractWoensdag 22 april 2015 is de samenwerkingsovereenkomst CMK Groningen getekend tussen CultuurClick, VRIJDAG EN K&C.

Doel is te komen tot een succesvolle uitvoering van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen.

K&C heeft de regie over het programma en communiceert met de stakeholders.

VRIJDAG en CultuurClick stemmen hun aanbod af op de vragen van de scholen mbt deskundigheid en bemiddeling en bemiddelen hun aanbod op basis van de vraag van scholen. De samenwerkingspartners zetten zich in om de culturele omgeving te laten samenwerken in de samenstelling van een keuzemenu voor scholen.

De overeenkomst loopt tot 1 april 2017.

Scholen ontvangen Bovenop de Toren

Het Beleidsplan Bovenop de Toren (uitgave K&C) is voor de scholen in de provincie Groningen (her)schreven.
Tijdens de regiobijeenkomsten wordt dit boekje aan alle scholen verstrekt. Het Beleidsplan biedt een raamwerk doorgaande leerlijn cultuuronderwijs. Lees meer

Regiobijeenkomsten voor scholen
Toelichting op (veranderingen) CMK Groningen, aanvraagprocedure, verantwoording e.d.

 Datum Locatie

 Dinsdagavond 21 april:

 NOORD

De Blauwe Schuit, Theaterzaal
Warfstraat 1, Winsum
Inloop: 19.00 uur, start: 19.30 uur, einde 21.30 uur

 Donderdagavond 23 april:

 ZUID: STAD, HAREN

Brederoschool
Ina Boudierplantsoen 3, Groningen
Inloop: 19.30 uur, start 20.00 uur, einde 21.30 uur

 Dinsdagavond 28 april:

 DELFZIJL, LOPPERSUM
 EN APPINGEDAM

IVAK de Cultuurfabriek
Abel Tasmanplein 4, Delfzijl
Inloop: 15.30 uur, start: 16.00 uur, einde 18.00 uur

 Woensdagmiddag 29 april:  

 OOST

MFC De Binding, Oude Pekela
Sportlaan 4, Oude Pekela
Inloop: 13.00 uur, start: 13.30 uur, einde 15.30 uur

 Woensdagavond 29 april:

 WEST

Brede School 't Sterrenpad
Nieuweweg 57b, Nuis
Inloop: 19.30 uur, start 20.00 uur, einde 21.30 uur


Kijk ook eens onder de pagina planning voor andere bijeenkomsten.