Gemeente Zuidhorn

Ontwikkelde cultuureducatie producten

Voor de gemeente Zuidhorn zijn de volgende producten ontwikkeld:

  1. Keramiek tijd - Atelier PEPA LES
  2. Vriend & Vijand - Akke de Groot
  3. Maatwerk - Atelier PEPA LES
  4. Inspiratielessen beeldend in de klas - St. Vrijdag
  5. Doorontwikkeling Maatwerk - Atelier PEPA LES

Productbeschrijvingen

Keramiek tijd
Door: Atelier PEPA LES

Het product
Een verrijdbare kast waarin alles voor een keramiekles aanwezig is.
Per tijdperiode uit de geschiedenismethode voor groep 5 t/m 8 “de Brandaan” wordt een keramiekopdracht uitgewerkt. Elke les start met inspiratievorm (kijken naar het werk van anderen), gevolgd door de opdracht. Ook voor het reflecteren wordt een kijk- of doe-opdracht gegeven. De werkstukken worden na afloop opgehaald door atelier PEPA LES en worden afgebakken in een keramiekoven.

Deskundigheidsbevordering voor docenten
De leerkracht die de les geeft volgt een scholing (van 2 uur) voor de keramiektechnieken die gebruikt worden tijdens de lessen. De scholing wordt in Atelier PEPA LES gegeven.

Betrokken school/scholen
SWS De Vlieger uit Noordhorn met 108 leerlingen


Vriend & Vijand
Door: Akke de Groot

Het product
Het project sluit aan bij het geschiedenisonderwijs voor groep 7/8 waarbij rekening wordt gehouden met het gebruik van verschillende methodes voor het vak Geschiedenis. Het project zal passen binnen de volgende vensters:
Karel V, de Beeldenstorm en Willem van Oranje.
De 80 jarige oorlog wordt uitgebreid behandeld waardoor de les eventueel kan worden gezien  als een (gedeeltelijke) vervanging van de reguliere geschiedenisles over dit

Het product bestaat uit een lesbrief voor de voorbereidende les voor het project Vriend & Vijand waarbij de leerlingen van groep 7/8 een bezoek brengen aan een tentoonstelling over de 80 jarige oorlog en een verwerkingsopdracht uitvoeren in de Molen Fortuna te Noordhorn.

Het product wordt aangeboden binnen het erfgoedtraject Zuidhorn en sluit aan bij de doorlopende leerlijn van dit erfgoedtraject.

Betrokken school
OBS Jan Biermaschool te Oldenhove


Maatwerk
Door: Atelier PEPA LES

Het product
Met Maatwerk haal je het beste uit de beeldende vakken! Er wordt een methode op maat gemaakt en bestaat uit teken en handvaardigheid opdrachten met een doorgaande leerlijn voor groep 5 t/m groep 8.

Maatwerk is geschikt voor elke school die een eigen methode wil voor de beeldende vakken en niet wil werken met een bestaande methode. Materialen en technieken worden gekoppeld aan een beeldend doel. Dit zijn de uitgangspunten voor de opdracht. Scholing is verplicht onderdeel van maatwerk en bestaat uit twee onderdelen: scholing in 3 beeldende technieken en een gastles per beeldende techniek tijdens de uitvoering van de opdracht. De scholing in de beeldende technieken wordt op de school gegeven.

Doorontwikkeling
De beeldende leerlijn Maatswerk wordt uitgebreid naar de groepen 1 t/m 4.

Betrokken school
OBS De Borgh Zuidhorn / OBS De Borgh, Zuidhorn / De Klister, Opende / De Rietstek, Kommerzijl


Inspiratielessen beeldend in de klas
Door: Stichting VRIJDAG

Het product
Onder begeleiding van een kunstvakdocent maken kinderen kennis met bekende en minder bekende materialen en vaardigheden. De kunstvakdocent biedt de les aan en de leerkracht doet met de kinderen mee om zelf te ervaren welke dilemma’s en mogelijkheden er zijn tijdens het werkproces. Het zelf-oplossend vermogen wordt geprikkeld en de leerkracht ervaart, net als de kinderen, hoe je verder komt door de aanwijzingen en begeleiding van de kunstenaar als het goed of minder goed gaat. (bevestiging, stimulans, naar oplossingen zoeken). Er is een introductie en aandacht voor instructie, enthousiasmeren, ontdekken, kijken, met plezier werken (beleving), ontwikkelen van het zelfvertrouwen, ontwikkelen van vaardigheden, het stimuleren van het zelf-oplossend vermogen, het leren van elkaar, zelfontplooiing, trots!, reflecteren en kunstbeschouwing.

Betrokken scholen
Diverse scholen uit de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn.