Gemeente Winsum

Ontwikkelde cultuureducatie producten

Voor de gemeente Winsum zijn de volgende producten ontwikkeld:

  1. De Platenkoffer van Ede - Merel Thomése en Maschinka Bosman
  2. Ontwerp je eigen Wierde - Stichting Holle Vaten
  3. Trijntje Soldaats, Verhalen van Vroeger - Stichting Vertellus
  4. Het Rudolf Agricola/project - Muziekvereniging Sereno Baflo

Productbeschrijvingen

De platenkoffer van Ede
Door: Merel Thomése en Maschinka Bosman

Het product
Het product is een lespakket over het leven en werk van Ede Staal voor leerlingen van groep 6, 7 & 8 van het basisonderwijs. Het is een totaalpakket van beeld, tekst en muziek.

Betrokken scholen
Obs de Octopus - Eenrum, obs Mandegoud – Kloosterburen, obs Lydinge – Leens, obs Noordewier – Rasquert, obs Op Wier – Ezinge, cbs De Meander – Sauwerd, cbs De Regenboog – Leens, cbs De Wierde – Winsum


Ontwerp je eigen Wierde
Door: Stichting Holle Vaten

Het product
In ‘Ontwerp je eigen wierde’ bouwen groepen kinderen aan een eigen versie van een Wierde. Uiteindelijk worden al deze Wierden bij elkaar gezet in een groot kunstwerk, utopieën van een mogelijke nieuwe samenleving met een eigen cultuur, een kindercultuur.

Betrokken scholen
De Wierde Adorp, ’t Groenland Zuidwolde, De Getijden Pieterburen.


Trijntje Soldaats, Verhalen van Vroeger
Door: Stichting Vertellus

Het project
Trijntje Soldaats, Verhalen van Vroeger is een project dat uit twee onderdelen bestaat:
Het eerste product is een presentatie door kinderen met verhalen van vroeger. Kinderen van de school halen verhalen van vroeger bij ouderen in hun eigen dorp. Ouderen leren de verhalen te vertellen aan kinderen d.m.v. twee workshops. De kinderen leren de verhalen te vertellen aan de leerlingen in hun klas. Daarnaast gaan de leerlingen aan de slag met het vertellen van een zelfgeschreven verhaal. Ieder verhaal begint met een onvoltooide vertelling van Trijntje Soldaats.

Uiteindelijk zullen van elke school twee kinderen hun verhaal vertellen tijdens het Trijntje Soldaats Festival dat in 2018 wordt georganiseerd.

Het tweede product is een tentoonstelling over Trijntje Soldaats ter inspiratie voor alle deelnemende scholen. De tentoonstelling bevat het originele schriftje, het boek uit 1928, de houtsneden van Johan Dijkstra en de verschillende versies van de zelfgeschreven verhalen en/of filmbeelden van de kinderen.

Betrokken scholen
Op Wier, Ezinge / De Kromme Akkers, Garnwerd / GBS de Wierde, Winsum / De Borgschool, Winsum / De Negen Wieken, Winsum / OBS Tiggeldobbe, Winsum


Het Rudolf Agricola/project
Door: Muziekvereniging Sereno Baflo

Het project
In Baflo staat een standbeeld van Rudolf Agricola. De plaatselijke bakker verkoopt Agricolakoek en het dorpshuis draagt de naam van deze man. Waarom eigenlijk? Tijdens het Rudolf-Agricolaproject maken leerlingen uit Baflo/Rasquert kennis met Rudolf Agricola en zijn voorliefde voor muziek. Met het lesmateriaal maken de leerlingen niet alleen kennis met de historische persoon, maar ze leren ook over de basisbeginselen van het notenschrift en de werking van het orgel. De school gaat zelf op pad naar het standbeeld, het Kloostermuseum in Aduard en naar de Martinikerk in Groningen. Het project eindigt met een expositie of tentoonstelling in het dorpshuis.

Betrokken school
OBS Noordewier, Rasquert.