Gemeente Pekela

Ontwikkelde cultuureducatie producten

Voor de gemeente Pekela zijn de volgende producten ontwikkeld:

  1. Het avontuur van fantasie - Bert op 't Ende speelt
  2. Je was eens ... - Bert op 't Ende speelt
  3. Bio in beeld - Bert op 't Ende speelt
  4. Dood en begraven - Erfgoed Juf/Elfduizend

Productbeschrijvingen

Het avontuur van fantasie (werktitel)
Door: Bert op ’t Ende speelt

Het project
Een lesbrief met 10 toneelscènes voor groep 5 en 6, plus een inleiding, spel- en stemoefeningen en aanwijzingen voor regie. Elke scène is voor 5 tot 10 spelers. Ze hebben dialogen in korte zinnen. De scènes zijn eenvoudig en kunnen los gebruikt worden. De leerlingen kunnen er na instructie in groepjes mee aan de slag. Alle scènes achterelkaar vormen een korte voorstelling. Er kan gewerkt worden met een variabel aantal spelers.

Op scholen met een leerlijn drama kunnen leerkrachten en groepen de lesbrief gebruiken als extra materiaal bij hun methode. Scholen zonder leerlijn drama kunnen ondersteuning vragen aan Bert op ’t Ende bij het werken aan de scènes in de vorm van repetities met de leerlingen en/of coaching van de leerkracht. Voor deze scholen kan de lesbrief een begin zijn voor het ontwikkelen van een leerlijn drama.

Betrokken scholen
Obs de Linde en obds Theo Thijssen in Boven Pekela


Je was eens ……
Door: Bert op ’t Ende speelt

Het product
Het product is een lesbrief met 10 vertelpantomimes voor groepen 1 en 2 van het primair onderwijs. Bij elke vertelpantomime hoort een kort verhaal om vooraf voor te lezen. Daarnaast bevat de lesbrief voorbereidende oefeningen om het werken met vertelpantomime onder de knie te krijgen, plus aanwijzingen voor de leerkracht bij het zelf maken van vertelpantomimes. Bij de lesbrief hoort coaching van de leerkracht en een afsluitende workshop

Betrokken scholen
OBS de Sleutel Wildervank; OBS De Linde Nieuwe Pekela


Bio in Beeld
Door: Bert op ’t Ende speelt

Het product
Met Bio in beeld wordt de leerlijn theater van Bert op ’t Ende voltooid. Eerder ontwikkelde Bert in samenwerking met scholen lesmateriaal voor groep 1 t/m 6. In het project voor groep 7/8 kiezen leerlingen een held of idool en schrijven een korte biografie over deze persoon. Tijdens de theaterlessen krijgen leerlingen handvatten voor rolopbouw en theatrale vormgeving die gebruikt kunnen worden bij de slotmusical of bij het maken van een eigen theaterstuk. De ontwikkelde lesmaterialen worden op elkaar afgestemd, zodat alle onderdelen van groep 1 t/m8 met elkaar in samenhang zijn.

Betrokken scholen
OBS De Linde uit Nieuwe Pekela
OBDS Theo Thijssen uit Boven Pekela


Dood en begraven - stadsbegraafplaatsen in Groningen
Door: Erfgoed Juf/Elfduizend

Het project
‘Dood en begraven: stadsbegraafplaatsen in Groningen' is een project waarin het thema dood voor de groepen 3 en 4 bespreekbaar wordt gemaakt. Op school gaan leerlingen in gesprek over bekende personen die begraven zijn op de stadsbegraafplaats. In de klas zien kinderen ook symbolen die op de grafstenen te zien zijn. Daarna wordt een bezoek gebracht aan de begraafplaats, samen met een erfgoedjuf. Het project wordt afgesloten door het maken van landart. De leerlingen maken in groepjes een kunstwerk van omgevingsmateriaal. Misschien wel voor een overledene…

Betrokken scholen
OBS De Linde uit Nieuwe Pekela
OBDS Theo Thijssen uit Boven Pekela