Gemeente Leek

Ontwikkelde cultuureducatie producten

Voor de gemeente Leek zijn de volgende producten ontwikkeld:

  1. Inspiratielessen beeldend in de klas - St. VRIJDAG
  2. Opera en taal - Coöperatieve Vereniging Westerkwartier U.A.
  3. Tijdreizigers gezocht! Van stoomboot en tram tot vliegensvlugge raket - Geschiedenis Beleven

Productbeschrijvingen

Inspiratielessen beeldend in de klas
Door: Stichting VRIJDAG

Het product
Onder begeleiding van een kunstvakdocent maken kinderen kennis met bekende en minder bekende materialen en vaardigheden. De kunstvakdocent biedt de les aan en de leerkracht doet met de kinderen mee om zelf te ervaren welke dilemma’s en mogelijkheden er zijn tijdens het werkproces. Het zelf-oplossend vermogen wordt geprikkeld en de leerkracht ervaart, net als de kinderen, hoe je verder komt door de aanwijzingen en begeleiding van de kunstenaar als het goed of minder goed gaat. (bevestiging, stimulans, naar oplossingen zoeken). Er is een introductie en aandacht voor instructie, enthousiasmeren, ontdekken, kijken, met plezier werken (beleving), ontwikkelen van het zelfvertrouwen, ontwikkelen van vaardigheden, het stimuleren van het zelf-oplossend vermogen, het leren van elkaar, zelfontplooiing, trots!, reflecteren en kunstbeschouwing.

Betrokken scholen
Diverse scholen uit de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn.


Opera en taal
Coöperatieve Vereniging Westerkwartier U.A.

Het project
Coöperatieve Vereniging Westerkwartier U.A. ontwikkelt een didactische aanpak “lezen en opera”, waarbij begrijpend en belevend lezen worden gecombineerd met muziek en drama. In samenwerking met het schoolteam en operakoor Frizzare wordt een lesvorm ontworpen voor groep 7/8 aansluitend bij het verhaal van de opera ‘De Mikado’. Leerlingen mogen delen van teksten aanvullen en digitale teksten lezen om informatie te verzamelen. Met deze informatie creëert de klas uiteindelijk een optreden/presentatie.
De didactische aanpak wordt ingezet ter versterking van de leeslijn (horizontale verbinding) en bouwt voort op eerder ontwikkelde producten in de doorgaande leerlijn muziek en drama volgens de Living Lab-aanpak.

Betrokken school
Samenwerkingsschool De Stapsteen, Leek


'Tijdreizigers gezocht! Van stoomboot en tram tot vliegensvlugge raket'
Door: Geschiedenis Beleven

Het project
In 'Tijdreizigers gezocht! Van stoomboot en tram tot vliegensvlugge raket' worden aardrijkskunde, geschiedenis, media-educatie, taal en rekenen gekoppeld aan erfgoed. De rode draad in de lessen zal reizen van het Leek naar Groningen zijn. Aan de hand van kaarten zoeken leerlingen uit hoe je deze reis kunt maken en met welke vervoersmiddelen. Vervolgens wordt een vergelijking gemaakt tussen vroeger en nu. Het project bestaat uit vier lessen met werkbladen, die zelfstandig door leerkrachten kunnen worden uitgevoerd.

Betrokken school
De Hasselbraam in Leek