Gemeente De Marne

Ontwikkelde cultuureducatie producten

Voor de gemeente De Marne zijn de volgende producten ontwikkeld:

  1. De platenkoffer van Ede - Merel Thomése en Maschinka Bosman
  2. Ontwerp je eigen wierde - St. Holle Vaten
  3. Educatieve ontsluiting moskee - Elfduizend

Productbeschrijvingen

De platenkoffer van Ede
Door: Merel Thomése en Maschinka Bosman

Het product
Het product is een lespakket over het leven en werk van Ede Staal voor leerlingen van groep 6, 7 & 8 van het basisonderwijs. Het is een totaalpakket van beeld, tekst en muziek.

Betrokken scholen
Obs de Octopus - Eenrum, obs Mandegoud – Kloosterburen, obs Lydinge – Leens, obs Noordewier – Rasquert, obs Op Wier – Ezinge, cbs De Meander – Sauwerd, cbs De Regenboog – Leens, cbs De Wierde – Winsum


Ontwerp je eigen Wierde
Door: Stichting Holle Vaten

Het product
In ‘Ontwerp je eigen wierde’ bouwen groepen kinderen aan een eigen versie van een Wierde. Uiteindelijk worden al deze Wierden bij elkaar gezet in een groot kunstwerk, utopieën van een mogelijke nieuwe samenleving met een eigen cultuur, een kindercultuur.

Betrokken scholen
De Wierde Adorp, ’t Groenland Zuidwolde, De Getijden Pieterburen.


Educatieve ontsluiting moskee
Door: Elfduizend

Het product
In een voorbereidende powerpointles (door eigen leerkracht) leren de leerlingen kort de belangrijke onderdelen van een moskee kennen. De mihrab/gebedsrichting, minbar en minaret krijgen veel aandacht. Na deze les brengen de leerlingen een bezoek aan een moskee. Ze worden ontvangen en gaan in groepjes de moskee ontdekken. Het tweede deel van het bezoek staat in het teken van de ervaring. Een belangrijk aspect van een moskeebezoek is het islamitische gebed. Dit gebed gaat gepaard met voorgeschreven lichaamshoudingen. Die lichaamshoudingen gaan de leerlingen leren om te ervaren dat je houding maakt dat je je anders voelt (in dit geval: een houding tegenover God).

Betrokken school
Hoogholtje, openbaar en katholiek basisonderwijs, Wehe den Hoorn