Gemeente Appingedam

Ontwikkelde cultuureducatie producten

Voor de gemeente Appingedam zijn de volgende producten ontwikkeld:

  1. De Molukse Kerk van Appingedam - Margreet Versteeg
  2. Sleutelbewaarders (doorontwikkeling) – Molukse kerk Appingedam

Productbeschrijvingen

De Molukse Kerk van Appingedam
Door: Erfgoedjuf Margreet Versteeg

Het product
De Molukse Kerk van Appingedam is een geschiedenisproject wat de culturele diversiteit in een Nederlandse provincieplaats belicht en het belang van het kennen van onze gezamenlijke geschiedenis onderstreept.  
Basisschool de Triangel in Appingedam ligt dicht bij de Molukse kerk van Appingedam, een rijksmonument. Op school zitten kinderen van Molukse afkomst. Het project bestaat uit drie delen:

  • een introductie op school;  
  • een bezoek aan de kerk (mogelijk een ‘bouwhelmpjes’-­bezoek tussen twee fases van de restauratie in) en
  • een verwerking op school.  

In de klas is een korte inleiding  over de geschiedenis van de Molukkers in Nederland. Ook de identiteit, cultuur, de gebruiken en het belang van het vormen van een gemeenschap zullen aan de orde komen. Het bezoek aan de kerk zal zowel een kennismaking met het gebouw als met de gebruikers van de kerk zijn.

Betrokken school
Basisschool de Triangel Appingedam


Sleutelbewaarders (doorontwikkeling) – Molukse kerk Appingedam
Door: Stichting Oude Groninger Kerken

Het project
Op verzoek van CBS de Triangel ontwikkelt Stichting Groninger Oude Kerken een lesprogramma over de geschiedenis van de Molukse wijk in Appingedam. Het product bestaat uit drie onderdelen:

1. Sleutelbewaarders
De school krijgt een sleutel van de kerk. De kinderen en leerkrachten gaan het gebouw delen met de plaatselijke commissie. De school kan het gebouw gebruiken voor uitvoeringen, geschiedenislessen, muzieklessen, erfgoedonderwijs, enz., waardoor de kinderen nieuwe betekenis geven aan het gebouw. Bij Sleutelbewaarders hoort ook een spel met informatie over de geschiedenis en functie van de kerk.

2. Familieportretten
Toen de Molukkers in de jaren ‘50 de wijk betrokken, zijn de nieuwe bewoners voor hun huis gefotografeerd. De school wil deze foto’s opnieuw maken en met zowel de oude als de nieuwe foto’s een tentoonstelling maken. De tentoonstelling wordt door Stichting Oude Groninger Kerken in de museale presentatie in de kerk geplaatst. Zo wordt zichtbaar hoe de samenstelling van de gemeenschap veranderd is door de jaren heen. 

3. I ASK
In het kader van ‘sleutelbewaarders’ komen schoolklassen op bezoek in de kerk. Beheerders van de kerk worden getraind volgens de I ASK methode om de kinderen op een goede manier te ontvangen en rond te leiden.

Betrokken school
CBS de Triangel in Appingedam